POZITIV FILM ZAGREB UDRUGA MATAPUR predstavljaju “NAGRIŠPANE TRAVERSE” ARIZONA RALJEVIĆ ANTE TONČI PUHOV KARMEN FRKA ŠEPAROVIĆ VESNA PETEŠIĆ ANTE MIHIĆ scenarij LIDIJA BAJUK ANTE ROZIĆ zvuk ZORAN KNEŽEVIĆ montaža DAMIR CIMPERŠAK fotografija ANTE ROZIĆ glazba LIDIJA BAJUK produkcija ANTE ROZIĆ KORALJKA KUZMAN ŠLOGAR režija ANTE ROZIĆ

Iako se u suvremeno doba nastojimo odmaknuti od prošlosti kao nazadne i anakrone kategorije u prošlost smo ukorijenjeni. Ozbiljnom promišljanju sadašnjosti pa i budućnosti ishodište je u prošlosti.

Ženi je svakako bilo teško, uvjetno bila je podčinjena volji muškarca, apsolutno. To se ne može osporiti, ali postojale su situacije gdje je odlučujuća riječ bila žene, pogotovo… nisu svi muškarci bili tako muški, kao što se to naoko čini i što bi po tom statusu neke muškosti trebalo biti. I nikada nisam čuo od nane da je otac bio nešto jači u odlučivanju od matere ili bez nje. Ali otac se poštivao i moralo mu se govoriti, kad bi zazvao kćerke ili koga, onda odgovor je bio: ča veli.
Majka od moje nane imala je sina koji je poslije… popa i profesora i tako dalje koji je više puta rekao ili čak negdje napisao da sve što je u životu naučio, naučio je od svoje matere. Onda su se ovi mladi popi pitali, kaže ča ga je mogla naučiti ta njegova mati kad ni znala ni čitati ni pisati. Ali eto bilo je tako. Dakle vidite na njega je imala veliki utjecaj mati, a na moju nanu otac.

Goroslav Oštrić

Od vremena hrvatskih narodnih vladara Dugi otok naseljavaju Hrvati koji postupno asimiliraju prethodno domorodačko ilirsko i romansko stanovništvo. Bježeći pred Osmanlijama u 15. stoljeću Dugi otok također naseljava i stanovništvo iz zadarskog zaleđa, iz Bosne iz zadarskih Arbanasa, iz Italije, Slovenije pa čak i iz Crne Gore. Svi se oni prilagođavaju otočkom načinu života, živeći od plodne zemlje, od stočarstva i od ribarstva.

Santa Marija, Insula Bozava, Insula Maqani, Insula Verbigni, Veli otok, Isola di Sale, Insula templi, Isola grosa, Isola lunga i Debeli otok, najveći je otok zadarskog arhipelaga, površine 119 km2. Smješten između molatske na sjeverozapadu i kornatske skupine otoka na jugoistoku. Dug je 45 km. Najuži kod Savara 1.2, a najširi je kod naselja Sali 4.6km. Na jugoistoku Dugog otoka smješten je Park prirode Telašćica površine 71 km2, povijesno rodno mjesto hrvatskog ribarstva od 10. stoljeća, na koji se nastavlja vilinski NP Kornati.